Choď na obsah Choď na menu
 


Výber párov na chovnú sezónu mutačné AG

24. 7. 2022

V predchádzajúcom článku "Výber párov na chovnú sezónu prírodné AG" som sa snažil stručne objasniť problematiku dedenia farby hláv a pŕs na praktických príkladoch. Táto genetická kalkulačka hláv a pŕs rovnako platí aj pre tzv. mutačné vtáky, teda tie, ktoré boli umelo vyšľachtené chovateľmi a nie prírodou....

Bavíme sa tu o farebných mutáciách sfarbenia tela a patria sem amadiny farby žltej, modrej, striebornej, v rámci žltej sa môže vyskytovať u samcov tzv. "zelený pastel", čo je bledozelené zafarbenie tela, ale geneticky ide o žltého jedinca a rovnako u striebornej mutácie sa môže vyskytovať tzv. "modrý pastel", čo je strieborný vták s jemne modrým odtieňom tela a tiež sa tu môže vyskytovať čisto biele vtáky, čo je vlastne strieborná amadina, čiernohlavá, bieloprsá. Potom tu ešte máme relatívne nedávno vyšľachtené mutácie tzv. "LUTINO", kde ide o žltú amadinu s červenou farbou očí a tzv. "ALBINO", kde ide o bielu (striebornú) amadinu s červenou farbou očí. 

U týchto mutácií nejde len o to, ak sú tieto amadiny sfarbené do žltej, modrej, alebo striebornej farby, ale aj o to, či ich potomstvo pri krížení s prírodnými zelenými amadinami nesie gén modrej, či žltej farby a sú teda tzv. "štiepiteľné" na danú farbu. Na modrú farbu môžu byť štiepiteľné obe pohlavia, pričom na žltú farbu môže byť štiepiteľný iba samec. Samica je buď žltej farby, alebo žltý gén neprenáša ak je zelenej farby.

Pre upresnenie informácií o výbere jedincov do chovu odporúčam si prečítať článok od pána Tomáša Prachařa z ČR.