Choď na obsah Choď na menu
 


Choroby a liečivá pre Amadiny

7. 8. 2022

V rámci tejto problematiky sa snažím podávať len tie najnutnejšie a to dva krát za sezónu po dobu troch týždňov liečivo S76, v mojom prípade zriedený Ivermectín pre dobytok a to z dôvodu, že neobsahuje nahorklé byliny ako S76, čo robí problém, že amadiny odmietajú piť S76, ale za to zriedený samotný Ivermectín pijú bez problémov, lebo je bez chuti a zápachu. Toto liečivo je nutné podávať z dôvodu, že v pľúcnych vakoch amadín žijú v symbióze drobné roztočíky rodu Sternostoma Tracheacolum, ktoré sa pri častých stresových situáciách, námahe, preperovaní a podobnej záťaži organizmu môžu mnohonásobne premnožiť a potom spôsobujú problémy s dýchaním, kašľanie, chrchlanie a pri včasnom neliečení aj úhyn amadín. Preto aj keď nebadám príznaky na vtákoch, tak preventívne dva krát do roka preliečujem všetky jedince v mojom chove. Výborné na tomto liečive je to, že nijako nezaťažuje pečeň, ani obličky, lebo nejde o antibiotikum, ale o antiparazitikum a tiež je super, že ho možno aplikovať aj mláďatám.

Tiež používam pred hniezdením antibiotiká proti baktériam a hlavne salmonele. Je to z dôvodu, aby neodumierali zárodky vo vajíčkach a mladé sa riadne vyliahli.

V zálohe mám ešte prípravok Exzolt, ktorý je proti čmelíkom a švelám, ale i voči rôznym iným vonkajším parazitom. Tento používam len pri karanténe novo zakúpených jedincov, aby som predišiel zaneseniu čmelíkov a šviel do svojho chovu.

Inak som nemusel používať žiadne iné prípravky, hoci na internete by ste našli neskutočné množstvo prípravkov, ktoré potrebujú predajcovia predať a zarobiť na nich. U týchto vtáčikov je podstatnejšia prevencia spočívajúca v čistote vody, krmiva a klietky. Ak už aj niečo vážne napadne takto malé vtáčiky, tak do pár hodín je po nich a nepomôže žiadna zázračná medicína. Je možné ich dať na pitvu, čo nie je lacná záležitosť, ale skorej by som volil vydenzifikovanie chovných priestorov a založenie nového chovu a následné dodržiavanie všetkých hygienických zásad v chove.